Tudj meg többet rólunk 🙂

Egy mini interjú velünk az Almás Kert Cider Feszt alkalmából 🙂

 

🍏 Mi inspirált benneteket abban, hogy cidert készítsetek?
A cider szeretete és a magyar cider hiánya. Orsinak angliai tartózkodása alatt alkalma volt számtalan ‘real cider’-t megkóstolni. Akkor jött a felismerés, hogy a cider nem az, amit 2011-ben itthon annak neveztek. A tradícionális technológiával készített termékek nem voltak elérhetőek Magyarországon, vagy legalábbis vadászni kellett rá. Így fejünkbe vettük hogy elkészítjük azt a cidert, ami számunkra az igazi. Ezt a tudást és élményt szerettük volna megosztani másokkal, bízva abban, hogy így sokakhoz közelebb hozhatjuk ezt az italt.
🍏 Hol tart most a cider pincészetetek? Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?
12 éve foglalkozunk cider gyártással és több mint 10 éve vagyunk jelen a magyar piacon. Az első évek a kísérletezésről szóltak, és hamar eljutottunk oda, hogy stabilan jó minőségű, a visszajelzések alapján szerethető cidert állítunk elő. Egy idő után már nem tudtunk olyan mennyiséget gyártani, amit megkíván a piac, így Vértesboglárról áthelyeztük a pincészetet Zalába, ahol az alma és a helyszín is egyaránt adott volt. Ez viszont újabb kísérletezést eredményezett, ugyanis a költözéssel a gyártási technológiát is fejlesztettük, illetve az új termővidékre jellemző sajátosságokat is ki kellett tapasztalnunk.
Hiába használjuk ugyanazokat az almatípusokat, az egyes típusok ízprofilja nagyban eltér az korábbitól, így újra tanuljuk az almákat, ami lehetőséget ad a kísérletezésre, újításokra és természetesen ezáltal a feljődésre.
A jövőben szeretnénk további új almakombinációkkal, esetleg természetes ízesítésekkel megjelenni, valamint elérhetővé tenni csapolható formában a ciderünket. Szeretnénk továbbá a jelenlegi gyártási kapacitásainkat maximálisan kihasználni.
🍏 Melyik cidert kóstolják meg nálatok a cider fesztre látogatók?
A jelenlegi termékpalettánk 3 típusból áll: száraz, félédes, és egy limitált kiadású (brit típusú) tétel. Ez utóbbit javasoljuk mindenképp kóstolásra, mely nekünk személyes kedvencünk. Ehhez a ciderhez a desszertalmák mellett brit típusú “keserédes” cideralmát (Dabinett) is felhasználtunk és egy évig érleltük mielőtt a palackokba került. Ezután a tradícionális palackérléses technológiával szénsavasítottuk, így egy folyamatosan változó, élő termékkel van dolgunk. Ezt az extra száraz, testes, aromás cidert “haladó” cider-fogyasztóknak ajánljuk. 😄