Üzem- és termékfejlesztés

Örömmel jelentjük be, hogy az „Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházás” című VP3-16.1.1-4.1.5-4.2.1-4.2.2-8.1.1-8.2.1-8.3.1-8.5.1-8.5.2-8.6.1-17 kódszámú felhívás keretén belül vállalkozásunk is támogatásban részesült. Ennek köszönhetően partnereinkkel közösen elindítottuk „A cider gyártás magyarországi optimalizációja, új termék fejlesztése és bemutató ciderüzem létesítése” című 1862426076 azonosítószámon nyilvántartott projektet.

Projektünk legfőbb célja új, piacképes gyógy és aromanövényekkel ízesített szénsavas almabor fejlesztése, ugyanakkor a 3 éves projekt során több aspektusból kutatjuk a ciderkészítés lehetséges módszereit.
Egyrészt a termékfejlesztés során kimutatjuk, hogy melyek a szénsavas almabor készítéshez alkalmas és kevésbé alkalmas hazai, illetve Magyarországon elterjedt almatípusok. Vizsgálni fogjuk a hazai desszertalma típusok nagy részének beltartalmi tulajdonságait illetve néhány Magyarországon is elérhető cider-alma típust. A technológiai elveket szem előtt tartva az egyes almatípusokat önmagukban illetve más típusokkal házasítva fogjuk erjeszteni és a kierjedt almabort vizsgálni.
Másfelől mindezek mellet megbízható megoldást szeretnénk találni a cider tartósítószerek nélküli és minél kíméletesebb eljárásokkal történő eltarthatóságának lehetőségére kisüzemi körülmények között. Ennek érdekében a projektbe bevont kutatók és fejlesztők számos almafaj beltartalmi tulajdonságait vizsgálják alkoholos italkészítés szempontjából, valamint elemzik a fermentáció lefolyását, az alkalmazott élesztőtörzsek hatékonyságát, az aromaképződés növelésének lehetőségeit. Gyógynövény-kutató konzorciumi tagunk a projektben potenciálisan felhasználható magyarországi gyógynövény fajokat vizsgálja. Olyan gyógynövény alkalmazását kívánjuk választani, amely antimikrobiális hatással rendelkezik, ezáltal önmaga is hozzájárul a termék eltarthatóságához.

A megvalósításba 1 éve vágtunk bele, első lépésként a fizikai feltételeket teremtettük meg. A beruházásnak köszönhetően új tartályokat szereztünk be, ami lehetőséget biztosít majd a kísérleti erjesztések megvalósításához.